Κεντρική Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΓΗ

Αλγη είναι ένα σύνολο οργανισμών που εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα υγρά περιβάλλοντα.Είναι οργανισμοί φωτοσυνθετικοί που περιέχουν χλωροφύλλη και είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι.Οι μεγάλες συγκεντρώσεις τους χρωματίζουν το νερό ανάλογα με το χρώμα τους και έτσι γίνονται ορατές.Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη άλγης είναι το φως.Η άλγη είναι απαραίτητη στην τροφική αλυσίδα,αλλά η συγκέντρωσή της σε μεγάλες ποσότητες δημιουργεί προβλήματα όπως άσχημες μυρωδιές ,γλίτσα και διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας επηρεάζοντας κάθε μορφή ζωής σε μια λίμνη.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ

Το μέγεθος καθορίζει.Πρώτο μας μέλημα είναι να αποφασίσουμε το μέγεθος που θέλουμε να καταλάβει η λίμνη στο χώρο μας. Κάτω από 4-5 m2 θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έτοιμη πλαστική λίμνη,η οποία θα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 40 cm για να μπορεί να υπάρχει ζώνη φύτευσης. Όσο πιο βαθιά είναι η λίμνη τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να μας δώσει τα στοιχεία που απαιτούνται αργότερα για τη βιολογική ισορροπία της.Οταν η λίμνη μας θέλουμε να είναι μεγαλύτερη από 5 m2 πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεμβράνη λίμνης.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΤΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ

Η επιλογή της κατάλληλης αντλίας και τα κατάλληλα εξαρτήματα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Το μέγεθος της λίμνης δεν είναι ο βασικός παράγοντας για την επιλογή της σωστής αντλίας.Αντίθετα θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας το σκοπό για τον οποίο θέλουμε την αντλία μας π.χ για να κατασκευάσουμε ένα ρυάκι ή ένα σιντριβάνι ή και για φιλτραρισμό.Συνεπώς το καλύτερο είναι σε συνεργασία με κάποιον ειδικό να επιλέξετε την ιδανική αντλία ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΛΓΗ

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της άλγης είναι αυτό να γίνει με φυσικό τρόπο και όχι με διάφορα σκευάσματα αντιμετώπισης άλγης,γιατί αυτά είναι προσωρινή λύση και πιθανότατα στο μέλλον θα αναπτυχθεί πάλι.Συνεπώς μια καλή λύση είναι να περιορίσουμε το φως του ήλιου στη λίμνη,είτε φυτεύοντας περιφερειακά της λίμνης δέντρα,είτε προσθέτοντας φυτά μέσα στη λίμνη,όπου δρουν ανταγωνιστικά ως προς την άλγη.Ακόμα ένας τρόπος είναι με μηχανική παρέμβαση χρησιμοποιώντας μηχανισμούς που φιλτράρουν το νερό ή ακόμα και με ακτίνες UV οι οποίες σκοτώνουν τα βλαβερά βακτήρια και ενώνουν τα σωματίδια της άλγης για να μπορούν να φιλτραριστούν.Ομως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

 

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ

Είναι βασικό να επιλεγεί ένα μέρος στον κήπο το οποίο να έχει άμεση οπτική πρόσβαση από τη βεράντα ή από την αυλή μας ή να βρίσκεται κοντά σ' ένα σημείο οπού περνάμε αρκετό χρόνο. Αυτό είναι σημαντικό αν έχετε μικρά παιδιά ή σας επισκέπτονται συχνά οικογένειες με μικρά παιδιά. Η λίμνη δεν πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από δέντρα,γιατί τα φύλλα που θα πέφτουν μέσα θα διαταράσσουν τη βιολογική ισορροπία της. Επίσης οι ρίζες των δέντρων μπορεί να τρυπήσουν τη λίμνη. Ακόμα δεν θα πρέπει η λίμνη σας να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο πολλές ώρες,για παράδειγμα το καλοκαίρι η έκθεσή της στον ήλιο θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις έξι ώρες την ημέρα. Τέλος πριν ξεκινήσετε την κατασκευή της, αν το κρίνετε σκόπιμο,μπορείτε να παρακολουθήσετε προσεκτικά την περιοχή σας για μια μέρα,ώστε να καταλήξετε ασφαλέστερα στην ιδανική θέση της λίμνης.

 

 

 ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΕ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤΑ

Προετοιμασία τοποθέτησης της λίμνης

faqlimni1

Επιλέξτε το μέρος που θα τοποθετηθεί η λίμνη.Γυρίστε ανάποδα τη λεκάνη,ώστε να σχηματιστεί το περίγραμμα στο έδαφος.Είναι σημαντικό η τρύπα που θα σκάψετε να είναι 10-15cm μεγαλύτερη από τη φόρμα που υπαγορεύει η μορφή της λεκάνης.

Ανοιγμα λάκκου

faqlimni2

Ξεκινήστε το σκάψιμο του λάκκου με βάση το σχήμα της λεκάνης.Βεβαιωθείτε ότι η λεκάνη θα πατήσει σε στερεό στρώμα γης και δεν θα υπάρχει κενό.Αυτό είναι σημαντικό για να μην υποχωρήσει στο μέλλον η λεκάνη.

 Καθορισμός του βάθους της λίμνης

faqlimni3

Ολα τα σημεία της εξωτερικής άκρης του λάκκου πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος.Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αλφαδιού.Σ'αυτή τη φάση του σκαψίματος πρέπει να δώσετε σχήμα στο λάκκο ανάλογα με τις ζώνες φύτευσης που έχει η λεκάνη.

Ευθυγράμμιση της λεκάνης 

faqlimni4

Σε όλες τις οριζόντιες επιφάνειες του λάκκου καλό είναι να εφαρμόζεται ένα στρώμα άμμου 10cm.Ετσι απλοποιείται η ευθυγράμμιση της λίμνης και ταυτόχρονα τοποθετείται σε ομαλό έδαφος η λεκάνη.Στη συνέχεια με το αλφάδι ελέγχετε ότι η λίμνη είναι ευθυγραμμισμένη.

 Συμπλήρωμα των κενώνfaqlimni5

Για να σταθεροποιηθεί η λεκάνη τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό.Στα κενά που υπάρχουν μεταξύ της λεκάνης και του εδάφους προσθέτετε άμμο και νερό,έτσι ώστε να γίνει λάσπη σε όλες τις πλευρές γύρω από τη λίμνη. Στο σημείο αυτό πρέπει να ελέγχετε την οριζόντια θέση της λεκάνης.Αυτή η σειρά επαναλαμβάνεται μέχρι να γεμίσουν όλες οι κοιλότητες με άμμο. 

 Γέμισμα με νερό και φύτευσηfaqlimni6

Γεμίστε τη λεκάνη με νερό μέχρι επάνω.Μπορείτε τώρα να τοποθετήσετε και τα υδρόβια φυτά στις προβλεπόμενες ζώνες φύτευσης της λίμνης.Τέλος μπορείτε να βάλετε και την αντλία για να έχετε μια παράσταση νερού που εσείς επιθυμείτε.

 

ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

 

  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΗΣ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΣΕ ΕΞΙ ΒΗΜΑΤA

 Καθορισμός σχήματος και μεγέθους

faqlimnimembrani1

Καθορίζουμε το σχήμα και το μέγεθος της λίμνης (προαιρετικά μ'ένα λάστιχο κήπου, ή με λίγο χρώμα,ή αφήνουμε αποτύπωμα σκάβοντας ελαφρά)

Σκάψιμο της λίμνης

faqlimnimembrani2

Γίνεται σταδιακά.Σκάβουμε πρώτα μέχρι το πρώτο επίπεδο σε όλη την επιφάνεια της λίμνης.Από το σημείο αυτό ξεκινάμε για το βαθύτερο επίπεδο.Ετσι συνεχίζουμε μέχρι τέλους.Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε διαφορετικά βάθη και διαφορετικές ζώνες φύτευσης,που είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή βιολογική λειτουργία της λίμνης.

 Ευθυγράμμιση της λίμνης

faqlimnimembrani3

Στο τέλος κάθε ζώνης φύτευσης ανεβάζουμε λίγο το επίπεδο του χώματος,ώστε ν'αποφύγουμε την ολίσθηση του της μεμβράνηςκαι των φυτών σε βαθύτερα ύδατα.Για την αποφυγή διαρροής νερού στο ανώτερο σημείο πρέπει ναέρθει το χώμα σε όλες τις πλευρές της λίμνης στο ίδιο επίπεδο.Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός αλφαδιού.

 Μέγεθος υποστρώματος και μεμβράνης

faqlimnimembrani4

Μετράμε το μέγιστο μήκος και προσθέτουμε 2 φορές το μέγιστο βάθος.Τέλος προσθέτουμε και 60cm για το δίπλωμα του υλικού στο τελείωμα.Το ίδιο κάνουμε και για το πλάτος.Ισχύει δηλαδή ο τύπος:

Μέγιστο μήκος + 2 x μέγιστο βάθος + 60cm = Μήκος

Μέγιστο πλάτος + 2 x μέγιστο βάθος + 60cm = Πλάτος

 Υπόστρωμα και μεμβράνη

faqlimnimembrani5

Καθαρίζουμε το έδαφος από κάθε αιχμηρό αντικείμενο.Μπορούμε να ρίξουμε κι ένα στρώμα άμμου. Τοποθετούμε το υπόστρωμα.Στη συνέχεια από το κέντρο της λίμνης απλώνουμε προσεκτικά τη μεμβράνη χωρίς να κάνει ζάρες μέχρι τις άκρες της

 Γέμισμα και λειτουργία της λίμνης

faqlimnimembrani6

Είμαστε έτοιμοι τώρα να βάλουμε τα φυτά και τις αντλίες στη λίμνη.Στη συνέχεια γεμίζουμε με νερό. Δίνουμε χρόνο για να προσαρμοστεί ο όγκος της λίμνης στο έδαφος και κόβουμε τη μεμβράνη που περισσεύει.Τοποθετούμε τέλος περιμετρικά πέτρες για να οχυρώσουμε και να διακοσμήσουμε τη λίμνη μας.

 

EndFAQ